Naar Rome

"Alle wegen leiden naar Rome", schreef Alain De Lille in de 12de Eeuw. De Via Francigena is voortdurend in verandering & verrijking, maar de eindbestemming blijft dezelfde : De Stad Rome en….. in het verlengde hiervan, Jeruzalem,  langs de Zuidelijke Via Francigena.

De Credentiale en een gids voor Italië

 

Het paspoort van de Pelgrim, de ‘Credentiale’ genaamd, is een essentieel document en dient werkelijk als een paspoort om toegang te krijgen tot de overnachtingsplaatsen. Regelmatig gaat de Pelgrim immers op zoek naar een stempel – hetzij bij de pastoor, hetzij de burgemeester, hetzij bij de gastheer/gastvrouw van een overnachtingsplaats, hetzij in een bar of restaurant -  als ultiem bewijs van zijn onderweg zijn. Ook bij aankomst in Rome, bij de Vicaris van de Paus, geeft een credentiale gevuld met stempels recht op een Pauselijk Testimonium, waarin in het Latijn geschreven wordt dat de Pelgrim …..

 

In ruil voor het lidmaatschap van de Belgische Vereniging van de Via Francigena, ontvangt men de officiële credentiale van de Via, de lijsten met mogelijke overnachtingen en een zakgids voor Italië.

 

Wij nodigen u tevens graag uit op onze informatiesessies waar u méér te weten komt over de vrijwilligers achter dit initiatief, de voorbereiding op een pelgrimstocht en de Via zelf.

Welke weg te kiezen?

 

Vanuit Brussel is het richting Reims, een belangrijke etappe op de reisweg van Sigeric. Eerst via de GR 126 die Brussel met Namen verbindt, daarna de GR 654 van Namen naar Reims.

In Frankrijk, vanaf Reims, kunnen wij u de geklasseerde weg van Sigeric aanraden, die door de ‘Association Via Francigena France’ in het daglicht gesteld werd. Zonder moeite zult u Zwitserland doorkruisen dankzij het perfect onderhouden tracé 70 Via Francigena vanaf Sainte-Croix tot aan de Grote-Sint-Bernard pas. Voor wat betreft het Italiaanse deel, raden wij aan "het officieel parcours" in Italië te volgen ; deze is het best uitgerust en ook de veiligste. Het is ook mogelijk om Italië met de fiets door te rijden.

U zal eveneens andere initiatieven ontdekken die u alternatieve wegen voorstellen, hetzij  meer rechtstreeks hetzij meer toeristisch. Deze alternatieve  wegen zijn , om zo te zeggen, even  talrijk als de gidsen die men op de markt vindt en de talen die op de tocht gesproken worden.

Aarzel niet met ons contact te leggen voor meer info.

Onderdak

 

Bij het verlaten van uw woonst zegt u vaarwel aan uw confort en gewoontes. Vanuit België tot in Rome treft u verschillende initiatieven die u onderdak verschaffen: deze vermeerderen in aantal naarmate u Rome nadert. Het zijn de gemeenten, de kerkelijke verenigingen of gewone sympathisanten. Deze verenigingen ijveren om samen met andere initiatiefnemers u een breed aanbod voor onderdak te kunnen geven.

De pelgrims die in bezit zijn van een credentiale, en die onderdak wensen, raadplegen rechtstreeks de lijst die ter hun beschikking staat. Soms zijn het leken, dan wel kerkelijke betrokkenen, die de pelgrims enthousiast onthalen. Het is goed dat men dan met een glimlach, respectvol en eerbiedig, de hand reikt.

Bij aansluiting tot onze vereniging zullen wij u met plezier de nuttige adressen mededelen.