Vrienden van de Via Francigena in België

De Vereniging

 

De Belgische vereniging van de Via Francigena wordt gerund door vrijwilligers. Ze werd opgericht om een vertrek naar Rome vanuit België te promoten en daartoe enige bijstand te verlenen.

De belangrijkste reden van bestaan is het verschaffen van nuttige informatie. Zo vindt men info terug over topografische kaarten, over plaatsen waar de pelgrim kan overnachten, over het verkrijgen van een credentiale – het paspoort van de pelgrim – en algemene informatie over het onderweg zijn.

Daarnaast proberen we, in nauwe samenwerking met bevriende verenigingen, deel te nemen aan de bewegwijzering van nieuwe en bestaande wandelpaden ten voordele van iedere pelgrim of lange afstandswandelaar naar Rome.

Of het nu te voet is, te paard, per wagen of met de fiets, de Via Francigena is vooral een avontuur dat iedereen beleeft volgens zijn eigen motivaties.

Iedereen zal deze lange reis aanpakken op de manier die hem best past. In één keer voor degenen die meer vrije tijd hebben, in stukken voor degenen die er minder hebben; de Via zal hoe dan ook dezelfde emoties wekken.

 

Statuten van de VZW

 

Onze aktiviteiten

 

Om info te verschaffen aan eenieder die langs de Via Francigena een reis naar Rome wenst te ondernemen, organiseren wij regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten waar iedereen welkom is.

U kunt informatie over onze komende informatiesessies en conferenties op onze facebook pagina terugvinden.

Onze volgende info sessies

Elke eerste zaterdag van de maand, behalve in januari, juli en augustus: De volgende zijn:

  • zaterdag 4 april 2020, van 15h00 tot 18h00 - Geannuleerd!

  • zaterdag 2 mei 2020, van 15h00 tot 18h00

  • zaterdag 6 juni 2020, van 15h00 tot 18h00

Waar?

In de Cercle des Voyageurs,  Lievevrouwbroersstraat 18, 1000 Brussel

Tafel gereserveerd voor de Via Francigena - Vrije ingang!

De gele pelgrim

 

Voor de pelgrimstocht naar Rome is er geen specifiek symbool dat wijst op de uiteinderlijke bestemming, zoals dit wél het geval is voor St.Jacob van Compostella.

Zoals de St Jacobsschelp iedere wandelaar veilig de weg toont naar Compostela, zo ook wijst de gele Pelgrim de weg naar Rome. In het begin van de tocht vindt men deze afbeelding eerder occasioneel terug, maar naarmate men Rome nadert toont hij in diverse vormen heel frequent de weg.