top of page
2013-08-25 12.17.50
Besancon
2013-09-03 10.05.09
2013-09-12 14.15.43
2013-09-16 16.34.40
2013-09-22 07.24.54
2013-10-07 08.22.10
2013-10-11 11.44.37
2013-10-16 13.23.07

Vrienden van de Via Francigena in België

"Alle wegen leiden naar Rome", schreef Alain De Lille in de 12de Eeuw. De Via Francigena is voortdurend in verandering en verrijking, maar de eindbestemming blijft dezelfde : de stad Rome en, in het verlengde hiervan, Jeruzalem, langs de Zuidelijke Via Francigena.

WAAR VIND JE ONS?

​Onze infosessies vinden plaats elke eerste zaterdag van de maand, behalve in januari, juli en augustus, van 15.00 uur tot 18.00 uur. Waar?

In de Cercle des Voyageurs, Lievevrouwbroersstraat 18, 1000 Brussel.

WIE ZIJN WIJ?

De Belgische vereniging van de Via Francigena wordt beheerd door vrijwilligers. Het werd geboren uit de wens om het vertrek naar Rome vanuit België te promoten en te vergemakkelijken. Het belangrijkste doel is om onderweg alle nuttige informatie te verstrekken over topografische gidsen, accommodatie, en om pelgrims te voorzien van het pelgrimsboekje, de credenziale. Vervolgens proberen we, samen met andere verenigingen, deel te nemen aan het ontwerp, en de markering van paden en aan de organisatie van gastvrijheid en accommodatie ten behoeve van elke pelgrim of wandelaar op weg naar Rome.

Of het nu te voet, te paard, met de wagen of met de fiets is, de Via Francigena is bovenal een avontuur dat iedereen beleeft volgens zijn eigen motivaties. Iedereen zal deze lange reis maken op de manier die bij hem past. In één keer voor de meest vrije, stuk voor stuk voor degenen die onderhevig zijn aan omstandigheden, het zal 

dezelfde emoties ontwaken.

Statuten van de VZW

Logo AEVF.png
WP_20141026_002.jpg
DE CREDENZIALE

Het Pelgrimscertificaat, beter bekend als de credenziale , is een essentieel document tijdens uw pelgrimstocht. Het is een soort 'identiteitskaart', waaruit blijkt dat de eigenaar een pelgrimstocht maakt naar een gebedsplaats. In elke fase, of het nu in een kerk, een gemeente, een herberg of zelfs een bar of restaurant is, zal een stempel op het certificaat worden aangebracht totdat de pelgrimstocht is voltooid.

 

Dankzij dit certificaat kan de pelgrim aan het einde van de reis van de hand van de Vaticaanse autoriteiten, het Testimonium, een document ontvangen waaruit blijkt dat de pelgrimstocht is gemaakt.

 

Bij de Belgische vereniging van Via Francigena ontvangt u, in ruil voor uw lidmaatschap van de vereniging, de credenziale en de lijst met accommodatie voor de hele route.

 

Neem dan direct contact met ons op of kom op een van onze informatiesessies in Brussel.

31-08-2013 09.23.37_edited.jpg
WELKE WEG TE KIEZEN?

Vanuit Brussel raden we je aan om je aan te sluiten bij Reims, een belangrijke etappe op de Sigéric-route. Volg de GR 126 die Brussel verbindt met Namen en vervolgens via Monastica richting Reims .

 

In Frankrijk raden we vanuit Reims de geklasseerde route van Sigéric.

 

Je zal Zwitserland moeiteloos doorkruisen dankzij de uitstekende staat van onderhoud van route 70 Via Francigena van Sainte-Croix of Ballaigues naar de Grote-Sint-Bernard pas. In Italië raden we de pelgrim aan om de "officiële route" in Italië te volgen, de best aangelegde en de veiligste. Er is ook de mogelijkheid om door Italië te fietsen.

 

Je zal ook andere initiatieven vinden die alternatieve routes aanbieden die soms directer, soms toeristischer zijn. Ze zijn net zo talrijk als er gidsen beschikbaar zijn op de markt en de talen die op de ticht worden gesproken.

 

Neem voor meer informatie contact met ons op.

26-09-2013 16.37.06.jpg
ONDERDAK

Bij het verlaten van je huis, laat je jouw comfort en jouw gewoontes achter. Van België tot Rome, je zal met plezier verschillende onthaalstructuren vinden dankzij de genereuze bijdrage van gemeenten, kerkelijke verenigingen of gewone sympathisanten.

 

Pelgrims die de credenziale dragen en onderdak willen vinden, spreken rechtstreeks met de mensen af die in de lijst worden genoemd. Soms religieus, soms seculier, verwelkomen deze structuren pelgrims met enthousiasme en willen ze het beste bieden aan degenen die op hun deur kloppen. Het is essentieel om op deze uitgestrekte hand te reageren met een glimlach, herkenning en respect.

 

Wij zullen u graag de contactgegevens verstrekken wanneer u lid wordt van de vereniging voor uw vertrek.

bottom of page